Andersson, Richard Dean

Den aktuella versionen av sidan har ännu inte granskats av erfarna bidragsgivare och kan skilja sig väsentligt från versionen som granskades den 7 augusti 2021; verifiering kräver 1 redigering .
Richard Dean Anderson
engelsk  Richard Dean Anderson

Richard Dean Anderson 2004
Födelsedatum 23 januari 1950( 1950-01-23 ) [1] (72 år)
Födelseort
Medborgarskap
Yrke skådespelare
Karriär 1976 - nutid. tid
Utmärkelser Saturn Award för bästa tv-skådespelare
IMDb ID 0000760
rdanderson.com
 Mediafiler på Wikimedia Commons

Richard Dean Anderson ( född 23  januari 1950 , Minneapolis , Minnesota ) är en amerikansk skådespelare och producent. Fick världsberömdhet, spelade en roll i tv-serien " Secret Agent MacGyver " och rollen som överste / general Jack O'Neill i tv-serien " Stargate: SG-1 ".

Biografi

Ungdom

Anderson föddes den 23 januari 1950 i Minneapolis , Minnesota till Stuart Jay Anderson och Jocelyn Rae Carter. Skotskt, svenskt, norskt och indiskt blod rinner i hans ådror. Han växte upp i Roseville, Minnesota och gick på Ohio University och Saint Cloud State University.

Skådespelarkarriär

Början av hans skådespelarkarriär var rollen som Dr Jeff Webber i serien General Hospital från 1976 till 1981. Han spelade också rollen som Adam i tv-serien Seven Brides for Seven Brothers [ 2] baserad på filmen med samma namn .

Anderson blev känd efter utgivningen av tv-serien Secret Agent MacGyver , som sändes från 1985 till 1992 och var mycket populär under hela showen.

1995 spelade Anderson huvudrollen i den 12-avsnitt långa serieserien Legend , om en mystisk författare som mot sin vilja tvingas låtsas vara hjälten i sina egna romaner .

Richard Dean Anderson i Stargate SG-1

Från 1997 till 2005 spelade Anderson huvudrollen som överste/general Jack O'Neill i Stargate: SG-1- serien baserad på Stargate -filmen med Kurt Russell och James Spader i huvudrollerna .

I den sjätte säsongen bad Anderson att få minska sin karaktärs deltagande i manuset, eftersom han bestämde sig för att ägna sig åt att uppfostra sin dotter. Hans karaktär togs gradvis ut ur manuset, och i slutet av den åttonde säsongen var han inte längre medlem i den ordinarie skådespelaren, och föredrar att vara en gäststjärna. Hans karaktär dyker upp i två avsnitt av den tionde säsongen av Stargate: SG-1 och tre avsnitt av den tredje säsongen av Stargate: Atlantis .

Den 14 september 2004, under USAFs 57-årsjubileumsmiddag i Washington DC , tilldelades skådespelaren en Air Force Association-pris för sitt bidrag till att skapa en positiv bild av USAF som huvudskådespelare och exekutiv producent av Stargate: SG-1 ". Under samma middag utsågs Anderson till hedersbrigadgeneral .

Richard Dean Anderson i The Simpsons

Anderson har alltid varit ett stort fan av den animerade tv-serien The Simpsons , som han ständigt nämnde under inspelningen av Stargate: SG-1 , och 2005 blev han inbjuden att delta i programmet som gäst.

Han uttryckte sig själv i avsnittet " Kiss Kiss, Bang Bangalore " där Richard kidnappades av Patty och Selma Bouvier . Andersons hjälte, MacGyver, har länge varit föremål för dyrkan för systrarna till huvudkaraktären Marge Simpson : Selma ville till och med bryta sin förlovning med Sideshow Bob när han uttryckte sin negativa inställning till MacGyver, och i A Star is Burns serien hängde systrarna kritikern Jay Sherman upp och ner för att ha kallat sin idol för homosexuell . Anledningen till kidnappningen var skådespelarens uttalande att han spelade i "MacGyver" bara för pengarnas skull. Men efter att Anderson gillade att förvandlas till sin hjälte var han så trött på Patty och Selma att de blev av med honom genom list.

Dan Castellaneta , röstskådespelare för Homer Simpson och många andra karaktärer, var en gäststjärna i Stargate SG-1 (Citizen Joe-serien) och nämner O'Neills besatthet när han beskriver sin kusliga förmåga att se händelser i Jack O'Neills liv. Simpsons".

Andra roller

År 1997 deltog Anderson i skapandet av datorspelet Fallout , och uttryckte Killian Darkwater, borgmästaren i staden Junktown ( lit. city of garbage), byggd helt av skräpet som lämnats efter ett kärnvapenkrig .

2006 återvände Anderson kort till rollen som Angus MacGyver, med huvudrollen i en reklamfilm för MasterCard under Super Bowl . Handlingen i annonsen är inspirerad av "MacGyver-formeln", och är samtidigt en parodi på serien, som erbjuder otroliga lösningar på problemen som Andersons karaktär står inför (i en av ramarna skär han ett tjockt rep med en furu -doftande kartong luftfräschare). MasterCards officiella reklamwebbplats kallar denna reklamfilm "The Return of MacGyver".

Personligt liv

Anderson gifte sig aldrig. Han har en dotter, Wylie Quinn Annarose, född den 2 augusti 1998, till sin tidigare följeslagare, April Prowse. Hans flickvänner vid olika tillfällen inkluderade Teri Hatcher , Sela Ward , Lara Flynn Boyle och den berömda östtyska konståkaren Katharina Witt .

Anderson är en passionerad hockeyspelare och skidåkare. Han är så beroende av dessa sporter att han själv medverkade i sportavsnitt i olika tv-serier, bland annat "MacGyver".

Filmografi

År ryskt namn ursprungliga namn Roll
1977 - 1981 Med huvudsjukhuset Allmänsjukhus Dr Jeff Webber
1981 Med Fakta från livet Livets fakta Brian Parker
1981 Med FBI idag Dagens FBI Andy McPhee
1982 Med kärlekens båt Kärleksbåten Carter Randall
1982 f Ungdom, sjukhus, kärlek Unga förälskade läkare knarklangare
1982 - 1983 Med Sju brudar för sju bröder Sju brudar för sju bröder Adam McFadden
1983 - 1984 Med Emerald Point Emerald Point NAS Simon Adams
1985 - 1992 Med Hemlig agent MacGyver MacGyver Angus MacGyver
1986 f Syssla Konstiga jobb lågkonjunktur
1986 tf Vanliga hjältar Tony Kaiser
1992 tf I en främlings ögon I ögonen på en främling Jack Rourke
1992 tf Genom en mördares ögon Genom ögonen på en mördare Ray Bellano
1994 tf MacGyver: The Lost Treasures of Atlantis MacGyver: Lost Treasure of Atlantis Angus MacGyver
1994 tf Bortom svek Bortom förräderi Bradley Matthews
1994 tf MacGyver: Road to the End of the World MacGyver: Trail to Doomsday Angus MacGyver
1995 tf Strejk för läktaren Förbi Bleachers Bill Parish
1995 Med Legend Legend Ernest Pratt
1996 Med Apokalyps klocka Pandoras klocka Kapten James Holland
1996 tf Brandstation Brandstation Löjtnant Michael Brooks
1997 ki Ramla ut Killian Darkwater
1997 - 2007 Med Stargate: SG-1 Stargate SG-1 Jack O'Neill
2004 - 2006 Med Stargate: Atlantis Stargate: Atlantis Jack O'Neill
2006 Fröken Simpsons Simpsons som han själv
2008 i Stargate: Kontinuum Stargate: Kontinuum Jack O'Neill
2009 Med Lördagskväll live live på lördag kväll Angus MacGyver
2009 i Stargate: SG-1: Children of the Gods - Final Cut Stargate SG-1: Children of the Gods – Final Cut Jack O'Neill
2009 - 2010 Med Stargate: Universum stargate universum Jack O'Neill
2011 Med Medlare Kate rättvist lagligt David Smith
2012 Med Väcker hopp Väcker hopp Val
2012 Med Mercedes-Benz: MacGyver och nya Citan Angus MacGyver
2013 ki Stargate SG-1: Unleashed Jack O'Neill
2013 Med Lita inte på tiken från lägenhet 23 Lita inte på B---- i lägenhet 23 som han själv

Utmärkelser

Anteckningar

  1. Richard Dean Anderson // GeneaStar
  2. Sju brudar för sju bröder
  3. Sokol, Anna . Richard Dean Anderson - A Day of Honors  (1 oktober 2004). Arkiverad från originalet den 26 augusti 2014. Hämtad 22 augusti 2014.

Länkar